Legislativa týkající se vína - burčák

Nový zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a reaguje tím na legislativu EU. Pro naše výrobce a spotřebitele však přináší i změnu v definici téměř národní speciality, kterou je „burčák“. Jako burčák může být nadále označován pouze částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených a zpracovávaných na území České republiky. Obsah alkoholu musí být vyšší než 1% objemové. Pakliže nápoj vznikl z hroznů dovezených, může být spotřebitelům nabízen pod označením „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Svůj oblíbený nápoj mohou spotřebitelé koupit letos nově již od 1. srpna až do 30. listopadu.
Prodejce musí spotřebitele informovat o tom, kdo nápoj vyrobil a tyto údaje se musí zakládat na prokazatelných skutečnostech.

Nad dodržování zákona a tím i kvalitou prodávaného burčáku bdí každoročně Státní zemědělská a potravinářská inspekce při svých kontrolních akcích. Výsledky kontrol letošního prodeje právě probíhající „burčákové sezóny“ nám ukáží, jak se výrobci a hlavně prodejci vyrovnali s nově platnou legislativou a zda nebyl spotřebitel klamán.

zavřít

02. 02. 2005 00:00