Týden bezpečnosti potravin 2011 – Velká Británie

Ve Velké Británii každoroční proběhl týden bezpečnosti potravin, který měl připomenout, jak je důležité dodržovat správnou hygienu potravin. Úřad pro potraviny ve Velké Británii, FSA, v tomto období úzce spolupracoval s potravinářskými subjekty v rámci ce

V době od 6. 6 do. 12.6.2011 proběhl ve Velké Británii každoroční týden bezpečnosti potravin, který měl připomenout, jak je důležité dodržovat správnou hygienu potravin.

V letošním roce se týden bezpečnosti potravin zaměřil na dobrou hygienu v domácnostech, což mělo napomoci zastavit šíření nebezpečných bakterií. Úřad pro potraviny ve Velké Británii, FSA, v tomto období úzce spolupracoval s potravinářskými subjekty v rámci celého potravinového řetězce na snižování rizik, aby se nebezpečné bakterie nedostaly na talíře spotřebitelů.

FSA provedl průzkum u více než dvou tisíc osob, který měl zjistit, co si spotřebitelé představují pod dobrou hygienou. Dotazovaní se vyjadřovali k řadě stanovisek týkajících se bezpečnosti potravin a měli určit, zda příslušné tvrzení je pravdivé či nikoliv. Výzkum ukázal, že většina lidí ví, co je dobrá hygiena v kuchyni, ale stále má určité špatné představy o bezpečnosti potravin.
Více než polovina dotázaných (57 %) si myslí, že potravina, když dobře vypadá a voní, je bezpečná. To je chybný názor. Potenciálně nebezpečné potraviny, např. obsahující nežádoucí E. coli, nemusí mít zhoršenou vůni a vzhled.
Průzkum se rovněž zaměřil na to, co si spotřebitelé představují pod údaji na obalu jako je “spotřebujte do”, “datum minimální trvanlivosti”, které se týkají spíše kvality potravin než jejich bezpečnosti.

Podle expertů na bezpečnost potravin v FSA, tento průzkum mezi spotřebiteli ukázal, že mnoho spotřebitelů neví, jak má potraviny skladovat, připravovat a tepelně opracovávat, což zvyšuje riziko výskytu otrav z potravin.

zavřít

17. 06. 2011 00:00