Pozitiva a negativa snižování spotřeby soli

U pacientů s vysokým krevním tlakem je omezení příjmu soli důležitým nefarmakologickým opatřením. Smysluplnost všeobecného snižování příjmu soli je ale kontroverzně diskutována.

U pacientů s vysokým krevním tlakem je omezení příjmu soli důležitým nefarmakologickým opatřením. Smysluplnost všeobecného snižování příjmu soli je však kontroverzně diskutována. WHO doporučuje kvůli ochraně před kardiovaskulárními chorobami příjem nejvýše 5 g/den. Obvyklá spotřeba se ale pohybuje mezi 8 -12 g/den.

V přednášce T. Dornera na Výroční konferenci Rakouské společnosti pro výživu 2010 – ÖGE Jahrestagungu zazněly zajímavý výsledky, např.:

Vliv vysoké spotřeby soli – dlouhodobá pozorování ukazují, že primární hypertensie se vyskytuje v zemích, v nichž se sůl do potravin přidává, zatímco v zemích s nízkou spotřebou soli není toto zvýšení krevního tlaku ve stáří pozorováno.
Kromě chorob souvisejících s vysokým krevním tlakem, může mít vysoká spotřeba soli vliv na:
- zvýšení četnosti srdečně-cévních onemocnění a výskytu příhod jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice,
- zvýšení levostranné ventrikulární hypertrofie a srdeční nedostatečnosti,
- zvýšení rizika selhání ledvin,
- zvýšení vylučování vápníku močí, a tím zvýšení rizika osteoporózy,
- negativní vliv na endoteliální (výstelky cév a srdce) funkce.

Vliv omezené spotřeby soli – při významném snížení příjmu soli (1g/den) reaguje 10 15% osob mírným zvýšením krevního tlaku; projevilo se to jen při krátkodobých pokusech.
Nízký obsah sodíku (hyponatriemie), který je pozorován u starých osob však není způsoben nedostatečným přísunem soli.

Citlivost na sůl - změny krevního tlaku v reakci na konzumaci soli jsou silně individuální. Na infuzi 1 l isotonického roztoku reaguje zvýšením krevního tlaku o 10 mm Hg 73% afroamerických hypertoniků, 56% kavkazských hypertoniků a 29 - 36% osob s normálním tlakem.

Vzhledem k tomu, že je potvrzeno, že většina přijímané soli pochází ze zpracovaných potravin, nikoliv z přisolování pokrmů připravených v domácnosti, je pro snižování příjmu soli potřeba provádět příslušná opatření především v potravinářském průmyslu.

zavřít

06. 02. 2011 00:00