Kontroly stánků v letošní letní sezóně 2006 – výsledky nejsou povzbudivé

V období letní sezóny, během června a července, provedli pracovníci hygienických stanic kontroly pevných i mobilních stánků. Zjišťované závady se v převážné míře rok co rok stále opakují.

V období letní sezóny, během června a července, kdy počasí přeje stánkovému prodeji s občerstvením, provedli pracovníci hygienických stanic kontroly pevných i mobilních stánků.

Zjišťované závady se v převážné míře stále opakují:
• provozovatelé nemají zpracovány postupy na principech HACCP, nebo takovým způsobem, který neodpovídá charakteru a rozsahu provozu,
• společné skladování neslučitelných druhů potravin (např. syrové maso a přílohová zelenina společně),
• nerespektování teplotních požadavků pro skladované potraviny ,
• nedostatečná kapacita chladících a mrazících zařízení, tato zařízení nejsou vybavena teploměry,
• nízká úroveň provozní hygieny (nedostatečná čistota provozu, výskyt předmětů nesouvisejících s výkonem činnosti, výskyt potraviny neznámého původu bez nabývacích dokladů),
• vzhledem k rozsahu výroby neodpovídající vybavení (voda, mycí zařízení, počet pracovních ploch),
• neplnění oznamovací povinnosti o zahájení činnosti provozovny.

K laboratorním rozborům bylo odesláno celkem 70 vzorků pokrmů, z toho 10 nevyhovělo mikrobiologickým požadavkům legislativy (v 8 případech se jednalo o vzorky zmrzlin).

Z výsledků vyplývá, že spotřebitel by si měl velmi pečlivě vybírat, u jakého stánku se zakoupí občerstvení. Všímat by si měl umístění stánku, vybavení stánku, hygienu stánku i obsluhy atd.

zavřít

20. 09. 2006 00:00